Programkövetelmény
Besorolása a képzési területek egységes osztályozási rendszere (KEOR) szerinti kód
alapján: 0416 Nagy és kiskereskedelem
Az Élelmiszer eladó tájékoztatja és kiszolgálja a vásárlókat. Kreatívan, ízlésesen, mindig a
legjobb minőséget biztosítva helyezi ki, a szezonalitásnak megfelelően a termékcsoportokat.
Megfelelően kezeli és tárolja az élelmiszereket.
Segít a pultépítésben, ismeri és alkalmazza a csomagolás nélküli élelmiszerek pultos
értékesítésének szabályait. Ismeri és a munkája során használja az élelmiszer csomagolási
eljárásokat.
Tudatos szakemberként, digitális eszközök használatával biztosítja a készletpontosságot, a
helyes fogyasztói ár feltüntetését. Szakszerűen kezeli a munkáját segítő analóg és digitális
berendezéseket. Betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszer-biztonsági
előírásokat. Biztosítja az élelmiszer értékesítéshez kapcsolódó jogszerű panaszkezelést.
Ismeri a speciális táplálkozási igényt kielégítő termékeket és képes ezek szakszerű
bemutatására és a vásárlóknak történő ajánlására. Felelősséget vállal az általa átadott
termékinformációk megfelelőségéről.
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Szakmai előképzettség: –
Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
Szakmai gyakorlat területe és időtartama: –
2 Írásbeli vizsga
11.2.1 A vizsgatevékenység megnevezése: Áruforgalom lebonyolítása
3 A megfelelő válasz aláhúzandó.
8/10
11.2.2 A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: számítógép alkalmazását igénylő
vizsgatevékenység
Az írásbeli vizsgafeladat 20 feladatból áll és tanulási eredményeket mér a következő
témakörökben: áruforgalmi ismeretek, szakmai számítások és jogszerű működés.
Az alábbi feladattípusok közül legalább 4 fajta jelenjen meg a feladatsorban:
- Fogalom meghatározás: az alapfogalmak pontos definiálása.
- Feleletalkotás: szöveg kiegészítése, a megadott vagy ismert tartalmakkal való
mondat kiegészítése. A mondatok között nem feltétlenül van összefüggés. - Párosítás: szakmailag összetartozó fogalmakat / kifejezéseket / képeket kell
párosítani, pl. fogalom és meghatározása. - Sorrendbe rendezés: folyamatok, időbeli struktúrák reprodukálása.
- Feleletválasztás: legalább három megadott lehetőség közül kell megjelölni a
helyeset. - Igaz-hamis állítások megjelölése: meg kell jelölni, hogy az adott állítás igaz, vagy
hamis. - Számítási feladatok: a termékek fogyasztói árának és az árengedményeknek a
meghatározására, kiszámolására épül. Ki kell számolni a kedvezményes fogyasztói
árat a megadott árengedmény százaléka alapján vagy meg kell határozni az
árengedmény százalékát a forintban megadott fogyasztói árcsökkentés mértéke
alapján.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 40 %
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
Az értékelés javítási-értékelési útmutató előírásai alapján történik. Az egyes
kérdésekre és feladatokra adható pontszámokat a javítási-értékelési útmutató
tartalmazza. Teljes pontszám csak hibátlan feladatmegoldásért adható. A
javítás során részpontszám adható, de az útmutatóban meghatározott pontszám
tovább nem bontható. Ha a feladatnál többféle megoldás lehetséges, akkor a
javítási útmutatóban közölt eljárástól eltérő megoldások is lehetnek teljes
értékűek. Az értékelés százalékos formában történik.
11.2.6 A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes
pontszám legalább 40%-át elérte.
11.3 Projektfeladat
11.3.1 A vizsgatevékenység megnevezése: Kereskedelmi helyzetgyakorlat
11.3.2 A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:
▪ A vizsgatevékenység valós bolti környezetben történik és tanulási
eredményeket mér a következő témakörökben: áruforgalmi gyakorlati tevékenység és
áruismereti tevékenység.
▪ A vizsgázó a legalább hat tételből álló tételsorból húz egyet. A tételben lévő
feladatleírás alapján elvégzi az áruforgalmi, áruismereti tevékenységet és szakmai
beszélgetést folytat a vizsgabizottsággal az alábbi témakörökből kihúzott tételéről:
9/10
1) Áruátvétel – előkészíti a raktárhelyiséget az árucikkek fogadására, odakészíti a
szükséges gépeket, berendezéseket és eszközöket, összekészíti a göngyölegeket,
fogadja az árut, átveszi mennyiségileg és minőségileg.
2) Raktározás / Előkészítés – elvégzi és bemutatja az élelmiszerek szakosított
tárolásának a rendjét, előkészíti a termékeket az értékesítésre, használja a
szükséges gépeket és eszközöket a munka-, tűz-, és balesetvédelmi szabályok
betartásával.
3) Termékkihelyezés /Pultrendezés – Rendelkezésre álló pultos kihelyezést
instrukciók alapján átépít, ízlésesen átrendez, gondoskodik a csomagolás nélküli
termékek ár feltüntetéséről, a szükséges termékinformációk megjelenítéséről.
Biztosítja a termékek nyomon követhetőségét.
4) Termékkihelyezés Polctérkép használatával – A rendelkezése álló termékekből
megépíti a termék kihelyezését, gondoskodik a termékek megfelelő
árfeltüntetéséről, az akciós árakról is.
5) Értékesítési szituáció – fogadja a vevőt, megismeri igényeit, bemutatja a kért
terméket, ismerteti a jellemzőit, segíti a vásárlási döntés meghozatalát és szakszerű
tájékoztatást biztosít a vevők számára. Pultos értékesítés esetén a terméket
szeleteli/darabolja/ kiméri és csomagolja, átadja a vevőnek.
6) Vevői panasz kezelése – kezeli a boltban használatos szoftvereket és mobil
alkalmazásokat. Meghallgatja a vevő panaszát, tájékoztatja a vásárlót az őt
megillető fogyasztóvédelmi jogokról, segít használni a Vásárlók könyvét,
empátiával válaszol, keresi a megoldási lehetőségeket a kommunikáció során.
11.3.3 A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 40 perc
11.3.4 A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 60 %
Vizsgadíj: kb. 50.000 Ft.
E/2020/000378