A szakácssegéd a meleg és hidegkonyhai munka során kiegészítő és segítő munkát végez.
Feladata a szakácsok munkájának segítése. Napi munkatevékenységét felettesei utasítása
alapján végzi. Konkrét feladatai közé tartozik a vendéglátó termelés során használt
alapanyagok és nyersanyagok tisztítása és előkészítése. Zöldségeket, gyümölcsöket tisztít,
pucol, darabol, szeletel és előkészíti azokat a főzéshez, sütéshez. Felelőssége a konyha
tisztántartása, higiénia előírások betartása. Munkáját és feladatait minden esetben nagy
odafigyeléssel és pontossággal végzi.
Szakácssegéd 9236 Konyhai kisegítő
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése
Alkalmassági követelmények
Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: Gyakorlati feladat
A vizsgatevékenység leírása:
A vizsgázó feladata:
Négyféle zöldséget tisztít, azt négyféle különböző és szabályos formára vágja.
Konyhában megtalálható előkészítő gépeket szakszerűen beüzemeli, tisztán tartja, szét
és összeszereli, legalább 3 különböző gép esetében.
Feladata elvégzése közben betartja a munkabiztonsági és egészségvédelmi,
balesetvédelmi és környezetvédelmi szabályokat.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 100 %
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
A vizsgázó ruházata, személyi higiéniája 10 %
Tisztítás, darabolás, vágás szabályossága 20 %
Munkaterület tisztasága 20 %
Szakszerű eszköz használat 10 %
Előkészítő gépek szakszerű szét és összeszerelése és tisztántartása 20 %
Betartja a munka és balesetvédelmi szabályokat
10 fő esetén azonnal indulunk.
A képzés végén tanúsítványt adunk, melynek birtokában szakmai vizsgára bocsátható valamely független akkreditált vizsgaközpontban, ahol eredményes szakmai vizsga esetén szakmai bizonyítvány szerezhető.