Programkövetelmény
10 fő esetén azonnal indul
Besorolása a képzési területek egységes osztályozási rendszere (KEOR) szerinti kód
alapján: 1013
Megszervezi és ellenőrzi az élelmezési üzem munkáját, törekedve a költséghatékony
működésre. Elkészíti az általános és a speciális táplálkozáshoz szükséges ételek kalkulációit,
nyersanyag-kiszabati ívet vezet, és veszteségszámításokat végez. Dietetikus munkatársak
2/9
bevonásával komplett napi, heti, havi étlapot és/vagy étrendet tervez, állít össze, szükség
szerint személyre szabottan. Tápanyagszükséglet kalkulációt készít a különböző
korcsoportokba tartozók, táplálkozásra érzékeny betegségben vagy allergiában szenvedők
részére az ételallergia és táplálékintolerancia szigorú szabályainak betartása mellett. A
táplálkozásnak, mint kiegészítő gyógymódnak ismerése és alkalmazása mellett gazdaságosan
vezeti, irányítja a közétkeztetést ellátó üzemet. Adminisztrációs feladatokat lát el, és
információs rendszert működtet. Munkatervet, takarítási rendet készít. HACCP rendszert
üzemeltet és ellenőriz. Beszerzést irányít és ellenőriz. Készletgazdálkodást végez,
együttműködik a szakhatóságokkal és segíti azok ellenőrző munkáját. Ellenőrzési tervet készít
az érvényben lévő jogszabályok, előírások betartatásához. Megtervezi a napi étkeztetést a
rendelkezésre álló tárgyi-, személyi- és anyagi feltételek szerint. Tisztában van a különböző
diéták ételkészítési technikáival és alkalmazza azokat. Gondoskodik a dolgozók szakmai
továbbképzéséről. Ösztönzi a dolgozókat a szakmai fejlődésre. Népszerűsíti az egészséges
táplálkozást. Folyamatosan fejleszti a szakmai tudását.
Iskolai előképzettség: Érettségi végzettség
Szakmai előképzettség:
● 510132306 Szakács szaktechnikus
● 510132302 Cukrász szaktechnikus
● 510132308 Vendégtéri szaktechnikus
● 42 5 5129 169 0 28 Vendéglátó technikus
● 52 7822 02 Vendéglátó technikus
● 54 811 01 Vendéglátás-szervező
● 52 811 01 Vendéglős
● 54 811 01 Vendéglátásszervező-vendéglős
● 54 811 01 Vendéglátásszervező
Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
Közétkeztetési feladatokat ellátó intézmény, egység felelősségteljes vezetőjeként,
kiemelkedő, speciális szaktudással rendelkezik, magas szinten ismeri a táplálkozástudományt.
Az élelmezési részlegek munkáját koordinálja, ellenőrzi. Dietetikusokkal, diétás cukrászokkal
és diétás szakácsokkal dolgozik, team szisztéma szerint. A közétkeztetésben egyre nagyobb
7/9
szerephez jutó diétáknak, táplálkozási érzékenységben szenvedőknek biztosítani tud olyan
lehetőséget, amellyel a táplálkozásukban felmerülő speciális igények szerint képesek
megoldást kínálni. A közétkeztetésre folyamatosan megnövekedett igény, munkaerőpiaci
hiányt idézett elő ebben a munkakörben, így nagy szükség van a jó élelmezésvezetőkre.
Írásbeli vizsga
10.2.1 A vizsgatevékenység megnevezése: Élelmezésvezető feladatai
10.2.2 A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:
Az írásbeli vizsgatevékenység a következő tanulási eredmények mérésére és értékelésére
irányul.
8/9
Vételezés, rendelési mennyiség megállapítása, anyagfelhasználás kiszámítása-
feleletalkotó (számítás, kiegészítés) 20%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes
pontszám legalább 61%-át elérte.
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: Élelmezésvezető gyakorlati feladatai
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 120 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 60%
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
Az elkészített kalkuláció pontossága. 25%
A tervezett menü változatossága. 25%
Szezonális és friss nyersanyagok betervezése a menübe. 25%
A tervezett menü, egészséges táplálkozás szempontjainak való megfelelése. 25% vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes
pontszám legalább 61 %-át elérte.
Vizsgadíj: kb. 50.000 Ft.